گالیلئو گالیله
اسفند ۱۱, ۱۳۹۴غلبه ویروس های غول پیکر بر سایر ویروس ها
اسفند ۱۱, ۱۳۹۴همه ما به تحقیقاتی که گواه بر سودمند بودن غذاهای مصرفی و مورد علاقه مان هستند علاقمندیم. تحقیقات جدید نشان می دهد که خوردن شکلات نه تنها در بهبود عملکرد مغز تاثیر دارد، بلکه می تواند در مواجهه با عوارض طبیعی افزایش سن مفید باشد.
مقاله ای که در ماه جاری در مجله Appetite به چاپ رسیده، اینطور آمده است که حافظه و قدرت تفکر انتزاعی در افرادی که مصرف شکلات بیشتری دارند عملکرد بهتری از خود نشان داده، و در این خصوص باید بیان داشت که عواملی چون سن، وزن و سلامت بدنی در این نتایج تاثیر گذار نبوده اند.
پیش از اینکه از جای خود بلند شوید و به دنبال شکلات بگردید، قدری صبر کنید. نتایج این پژوهش حاکی از ارتباط بین مصرف منظم شکلات و امتیازهایی است که از تست های مغز استخراج شده است و لزوما به معنی تاثیر مستقیم مصرف شکلات بر بهبود عملکرد مفزی نیست.
فاکتورهای دیگری نیز در این نتایج تاثیر گذار هستند، افرادی که شکلات بیشتری مصرف می کنند، رژیم های غذایی بهتری دارند و الکل کمتری می نوشند.
این پژوهش چگونه انجام شد؟
در این تحقیقات 968 نفر از سیراکیز ایالت مین شرکت داشتند که در مدت 35 سال با گروه مشابهی از نیویورکی ها بررسی شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه ها و آزمایشات فیزیکی را در فواصل مختلف ثبت می کردند تا محققان بتوانند اثرات حاصل از افزایش سن، پیشرفت امراض قلبی و کارایی بدن را مطالعه کنند.
در سال 2006 شرکت کنندگان میزان مصرف انواع مختلفی از غذا همچون شکلات، گوشت، تخم مرغ، نان، برنج، میوه، سبزیحات، لبنیات، مغزها و همچنین نوشیدنی هایی مثل چای، آب، آبمیوه و الکل را در طول یک هفته گزارش دادند. نوع شکلات (تلخ، شیری و یا سفید) اهمیتی نداشت.
پژوهشگران گروهی متشکل از 337 نفر که شکلات مصرف نمیکردند را با گروه دیگری که حداقل هفته ای یک بار شکلات میخوردند (631 نفر) مقایسه کردند.
از شرکت کنندگان آزمایش های مغزی مختلفی گرفته شد. از جمله به خاطر آوردن محل اشیا مختلف، استدلال انتزاعی، حافظه کوتاه مدت و همچنین تمرکز. سپس رابطه بین مصرف شکلات و کارایی های مغز بررسی شد. نتایج مربوط به افراد مبتلا به جنون به دلیل اختلالات شناختی جدی از آزمایش کنار گذاشته شد تا نتایج بدست آمده دچار انحراف نشوند.
نتایج به چه صورت بود؟
افرادی که بیش از یک بار در هفته شکلات مصرف می کردند، در اکثر تست ها به خصوص در مرتب سازی و حافظه “بصری – محیطی” نتایج بهتری کسب کرده بودند. ارتباطی بین مصرف شکلات و حافظه کوتاه مدت مشاهده نشد. بیشتر خانمها خودشان مصرف شکلات را گزارش می کردند بنابراین ممکن بود نتایج آزمایش را تحت تاثیر قرار دهند. خانم ها ، بویژه در سنین بالاتر نتایج بهتری از آقایان کسب کردند.
گروهی که شکلات مصرف میکردند، در مقایسه با گروه دیگر از ریسک کمتری برای ابتلا به فشار خون یا دیابت برخوردار بودند. و در حالت ناشتا سطح گلوکوز خون آن ها پایین تر بود. با این وجود، در مصرف کنندگان شکلات کلسترول بد خون که با بیماری های قلبی و عروقی مرتبط است، میزان بالاتری داشت.
چه نتیجه ای از تمام این ها می گیریم؟
شکلات های صنعتی به میزان زیادی حاوی شکر و چربی هستند، حال آن که کاکائو یا شکلات های فراوری نشده مواد مغذی بیشتری برای استفاده مغز در خود دارد.
کمی جزیی تر نگاه می کنیم، شکلات اغلب حاوی flavanoids است که در میوه هایی مانند انگور و سیب یافت می شود. همچنین دارای تئوبرومین می باشد. محرکی که در چای و قهوه نیز وجود دارد. به نظر می رسد این ترکیبات طبیعی در افزایش هوشیاری و به طبع آن بهبود کارایی مغز موثر هستند.
اما مقدار این مواد به درصد کاکائوی موجود در شکلات وابسته است. به طوری که شکلات شیری میزان بسیاری کمتری از این مواد را در مقایسع با شکلات تلخ داراست. در این پژوهش نوع شکلات در نظر گرفته نشده بود و بنابراین در مورد اثر آن چیزی نمی دانیم.
به یاد داشته باسید که این تحقیق در مورد وابستگی دو عامل مختلف است و به طور خاص تاثیر مستقیم مصرف شکلات بر کارایی مغز را مشخص نمی کند. برای بررسی این موضوع، باید از افراد درخواست شود که رژیم غذایی سرشار از شکلات و یا رژیم بدون شکلات را برای مدت قابل قبولی پیش بگیرند و سپس نتایج آزمایش مغزی را بررسی کنیم.
چه عوامل دیگری دخیل هستند؟
گروهی که شکلات مصرف می کردند، همچنین میزان بیشتری سبزیجات، گوشت و لبنیات و نیز مقدار کمتری الکل مصرف کرده بودند. این نشان می دهد که بدون در نظر گرفتن مصرف شکلات، به طور کلی رژیم غذایی بهتری داشته اند.
مصرف الکل باعث کاهش قدرت عملکرد مغز می شود، بنابراین ممکن است در نتایج گروه دوم تاثیر گذار بوده باشد. پژوهشگران این مساله را به طور جداگانه بررسی کردند و رابطه مشخصی بین بین مصرف الکل و نتایج تست ها مشاهده نشد. و اگرچه مصرف الکل بر سلامتی تاثیر گذار است، اما تاثیری در نتایج تست های انجام شده نداشت.
افراد بیشتری در گروه دوم که شکلات مصرف نمیکردند مبتلا به دیابت بودند و احتمالا به دلیل شکر زیاد موجود در شکلات مصرف آن را محدود کرده بودند.
ابتلا به دیابت با اختلالات شناختی و بویژه کارکرد حافظه مرتبط است و این می تواند در روند مطالعه تاثیرگذار باشد.
مساله دیگر این بود که شرکت کنندگان خودشان میزان مصرف مواد غذایی را گزارش می کردند و احتمال گزارش اشتباه و یا عدم تخمین دقیق مواد مصرفی وجود داشت.
درواقع کسب امتیاز پایین تر از طرف گروهی که شکلات مصرف نمی کردند، به دلیل اتکای گزارش ها بر حافظه، میتواند بر صحت گزارش هایشان در مورد میزان غذاهای دریافتی نیز تاثیر گذار باشد و این گروه کمتر می توانستند به درستی گزارش های خود را کامل کنند!
حجم مواد غذایی مصرف شده نیز دقیقا گزارش نشده بود و فقط تناوب و تکرار مصرف مد نظر قرار گرفته بود و در واقع تفاوت بین مصرف یک شکلات کوچک و یک بسته شکلات کامل مشخص نبود.
مطالعاتی از این دست می تواند در مشخص کردن رابطه بین رژیم غذایی ومیزان سلامت در مقطعی از زمان بسیار مفید واقع شود. اما وجود رابطه لزوما به معنای رابطه علت و معلولی نیست. برای درک دقیق این مساله باید از پژوهش هایی که به دقت برای این منظور طراحی شده اند بهره گرفت. در این صورت خواهیم توانست رابطه بین میزان مصرف شکلات و عملکرد مغز و همچنین مکانیسم این ارتباط را درک کنیم.
بررسی دقیق تر
نکته مهم این است که با وجود اینکه این تحقیق بر روی گروه های مختلف مردم و در مراحل مختلف بین سال های 1975 و 2000 نیز انجام شده بود، تست های عملکرد مغز بر روی گروه کوچکی از آن ها در مرحله زمانی ششم بین سالهای 2000 تا 2006 انجام گرفت. بنابراین جامعه آماری بررسی شده شامل گروه کوچکتری می شد.
شرکت کنندگان بر اساس میزان مصرف شکلات به سه دسته تقسیم شده بودند:
افرادی که شکلات مصرف نمی کردند، افرادی که یک بار در هفته شکلات می خوردند و آن هایی که بیش از یک بار در طول هفته شکلات مصرف می کردند. اما مشخص نبود که این مصرف در یک ماه اخیر و یا یک سال اخیر بوده است و طبیعتا این مساله می تواند تاثیر گذار بوده باشد.
همچنین موارد دیگری نیز در این رابطه کشف شد، مثلا افرادی که شکلات بیشتری مصرف می کردند، الگوهای تغذیه سالم تری را نیز گزارش کرده بودند.
مشاهده رابطه بین مصرف کمتر شکلات و فشار خون بالاتر، نشان دهنده این است که مصرف روزانه شکلات تا حدی بر کاهش فشار خون تاثیر گذار است.
به طور قطع، مطالعه در این زمینه نیازمند تحقیقات پیشرفته تر و گسترده تری است.
بررسی تحقیق
عنوان: مصرف شکلات با عملکردهای مغزی بهتر در ارتباط است
نویسندگان: GE crichton MF Elias Alkewi
نوع پژوهش: بر روی بخشی از مردم در گستره جغرافیایی
جامعه آماری: 968 نفر با میانگین سن 62 سال
موضوع مرود بررسی: ارتباط بین مصرف شکلات و عملکردهای شناختی
شیوه انجام پژوهش: شرکت کنندگان میزان مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های خود در طول یک هفته را گزارش کردند و تست های عملکرد مغز در طول یک روز انجام گرفت
نتیجه: افرادی که مصرف شکلات بیشتری داشتند، نتایج بهتری در تست های عملکرد مغز از جمله تست حافظه کسب کردند